Fira de l’aixada 2014

Un any més Manresa es transforma en un mercat medieval, per celebrar la fira de l’aixada, que aquest any tindrà lloc els dies 22 i 23 de febrer.

Aquesta fira es celebra any rera any als voltants de la Festa de la Llum (21 de febrer), on es rememora el misteri de la llum, que ara fa 500 anys va tenir lloc a l’església del Carme.cavalller fira de l'aixada 2 plaça major fira de l'aixada danses fira de l'aixada

El barri antic de Manresa s’omplirà d’artesans, mestres d’antics oficis que faran demostracions de les seves arts, funambulistes, joglars i altres elements i atraccions del repertori medieval. Els carrers es vesteixen de l’època per a que ens sentim com en el segle XIV.fira de l'aixada

Durant tota la jornada es celebren diferents activitats, actuacions i demostracions de tot tipus,… no us perdeu aquesta espectacular fira!!!

Programa fira de l’aixada 2014

Podeu trobar les diferents activitats en el següent enllaç:

http://www.aixada.cat/programa.html

Una mica d’història

El miracle de la llum és una llegenda de la tradició manresana que explica com una misteriosa llum provinent de Montserrat va irrompre pels vitralls de l’antiga església del Carme el 21 de febrer de 1345, fent que així es posés fi a l’entredit que passava sobre la ciutat que havia estat excomunicada pe bisbe de Vic a causa del pas de la séquia de Manresa per terres del bisbat. La séquia canalitzà aigua del Llobregat des deBalsareny fins a Manresa i amb la seva construcció es va acabar l’escassetat d’aigua que patia la ciutat.

El 1339 els consellers de la ciutat van decidir que s’havia de fer una séquia que portés aigua del Llobregat a la ciutat per poder assegurar les collites, bo i fent que aquestes no depenguessin de la pluja. Depassant les possibilitats de la ciutat, varen demanar ajuda al rei i la obtingueren el 23 d’agost de 1339, quan Pere III concedia el permís de realització de la séquia junt a una rebaixa d’impostos per afavorir-ne la construcció.

Els primers plets vénen del bisbe de Vic i dels habitants de Santpedor que es neguen a pagar impostos per la seva construcció.

Segurament a finals de l’any 1340, el bisbe de Vic, Galcerà Sacosta, com a senyor jurisdiccional del terme i parròquia de Sallent, es va oposar a què la séquia passés pel seu municipi i que a més provoqués una baixada de cabal al pas del Llobregat per Sallent.

Després d’un any de negociacions i discussions, arriba l’excomunió del bisbe als obrers i consellers de Manresa, comportant la suspensió de la realització de tots els sagraments i de tota la litúrgia en el territori de la ciutat.

Malgrat tot, els obrers de la séquia continuaren treballant en la construcció del canal. Així, sabem que l’any 1344 s’estava treballant en la construcció del pont del Vilar, al terme de Sallent.

El conflicte amb el bisbe va durar fins a l’any 1345 i només es va poder solucionar quan, un cop mort el bisbe Galcerà Sacosta, el seu successor, Miquel de Ricomà, va tenir una actitud més dialogant i va acceptar les compensacions que li oferia la ciutat.

(extret de: http://ca.wikipedia.org/wiki/Miracle_de_la_llum )

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s