La revetlla de Sant Joan 2014

Un any més arriba la revetlla de Sant Joan!

La nit més llarga de l’any en què tots ens reunim amb amics i/o família per gaudir d’aquesta tradicional festa.

En aquesta festa, és habitual reunir-se amb taules preparades on es menja tota mena de coques; de pa de pessic i fruita confitada de recapte, de llardons, pinyons i de moltes altres menes i que millor que acompanyar la coca amb una mica de cava?

Sant Joan

“Fogueres, coets i trons,
coques de fruita i pinyons,
 l’aire fa olor de ginesta
i la nit es vesteix de festa.
Pim pam, la revetlla de Sant Joan!”

Pels més atrevits us deixem amb la recepta de la coca,… ja ens direu que tal us ha sortit…

Recepta de la Coca de Sant Joan

Ingredients

  • 250 g – Farina de forçacoca_crema
  • 100 g – Sucre
  • 100 g – Mantega
  • 2 – Ous
  • 20 g. – Llevat en pols
  • 1/2 – Got de llet
  • 1 – Branca de canyella
  • 1/2 – Pell de llimona ratllada
  • Pinyons
  • Fruita confitada variada

Preparació

  • Desfeu el llevat amb la llet una mica calenta.
  • Afegiu-hi tres cullerades de farina i treballeu-ho fins fer una massa llisa; deixeu-ho reposar fins que dobli el volum.
  • Feu un volcà sobre el marbre amb la farina i poseu en el centre la mantega, els ous, el sucre, la sal, la ratlladura de llimona i l’anís.
  • Treballeu amb la mà o una forquilla els ingredients del mig, afegiu-hi la massa fermentada i continueu treballant-ho amb la farina fins obtenir una massa fina i compacta.
  • Estireu-la sobre una placa de forn untada amb oli o mantega, donant-hi un gruix d’1 cm aproximadament i forma ovalada.
  • Pinteu-ho amb ou i col·loqueu-hi al damunt les fruites confitades, tallades a trossos, i deixeu-ho reposar fins que dobli de volum.
  • Repartiu-hi els pinyons per sobre, tireu-hi sucre pel damunt i coeu-ho al forn a 180º uns 20 minuts.

Variacions

  • Abans de col·locar-hi la fruita es pot posar una capa finíssima de massapà rebaixat amb una mica de clara d’ou.
  • S’hi pot posar crema després de deixar llevar la massa amb les fruites.
  • S’hi poden afegir espècies (comí, canyella, anís estrellat, etc.) a la massa, ben triturades.
  • Es pot fer sense fruita confitada.
  • Es pot farcir de crema, cabell d’àngel, etc.

 

I no voliem deixar de costat el tema que més agrada o no als petits, i no tant petits: el PETARDS!!! Piules, sabetes, coets, bangales,… de tots colors i mides, per a xics i grans,…

Aquí van algunes recomanacions que no cal oblidar per poder tenir una festa tranquila i segura:

  • No poseu els petards a prop de la cara o del cos.
  • No llanceu mai cap petard contra ningú.
  • Enceneu cada producte seguint estrictament les instruccions concretes.
  • No us guardeu petards a les butxaques. No enceneu cap petard dins de les cases.
  • No talleu el tro final de les traques, poden explotar amb violència.
  • No utilitzeu coets que tinguin la canya trencada.
  • No tireu coets agafats amb la mà.
  • Enceneu sempre el ble per l’extrem.
  • No heu de llançar coets a menys de 500 metres de zones boscoses.
  • No fiqueu mai petards dins de totxanes o ampolles, etc, perquè en explotar fan metralla que pot fer molt de mal.
  • Als llocs on es facin revetlles cal recollir la roba estesa i els tendals, i tancar portes i finestres.
  • Si un petard no s’encén bé, no el toqueu fins al cap de mitja hora i un cop passat aquest temps deixeu-lo en aigua.

la-nit-de-sant-joan-la-galera

*Il·lustracions del conte:  La nit de Sant Joan, escrit per Anna Canyelles i il·lustrat per Roser Calafell, ed. La Galera
**Recomanacions i recepta extreta de la Generalitat de Catalunya http://www.gencat.cat/web/multimedia/cat/revetlles/index_htm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s